Risotto Truskawkowe i Szparagami
SKŁADNIKI:
- Masło klarowane- 100gram
- bulion warzywny- 1,5 Litra
- cebula szalotka- 1 sztuka
- truskawki-300 gr
- wino białe - 100ml
- ryż-200 Gramów
- szparagi-3 sztuki
- cukier- 4-5 łyżek ( do smaku)
- sól i pieprz - szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Kroimy drobno szalotkę i podsmażamy na rozpuszczonym maśle do zarumienia,
2. Dodajemy ryż i smażymy do wchłonięcia przez niego tłuszczu i cebulki.
3. Dodajemy szklankę bulionu, wina i smażymy do wchłonięcia , tak dodajemy kolejną szklankę.
4. Dodajemy pokrojone szparagi i dodajemy kolejną szklankę bulionu i tak powtarzamy czynność aż ryż i szparagi będą miękkie.
5. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki i doprawiamy cukrem,solą i pieprzem ciągle mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz