Risotto Truskawkowe i Szparagami





SKŁADNIKI:

  • Masło klarowane- 100gram
  • bulion warzywny- 1,5 Litra
  • cebula szalotka- 1 sztuka
  • truskawki-300 gr
  • wino białe - 100ml
  • ryż-200 Gramów
  • szparagi-3 sztuki
  • cukier-  4-5 łyżek ( do smaku)
  • sól i pieprz - szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.
Kroimy drobno szalotkę i podsmażamy na rozpuszczonym maśle do zarumienia,
2. Dodajemy ryż i smażymy do wchłonięcia przez niego tłuszczu i cebulki.
3. Dodajemy szklankę bulionu, wina i smażymy do wchłonięcia , tak dodajemy kolejną szklankę.
4. Dodajemy pokrojone szparagi i dodajemy kolejną szklankę bulionu i tak powtarzamy czynność aż ryż i szparagi będą miękkie.
5. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki i doprawiamy cukrem,solą i pieprzem ciągle mieszając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 PichciszTo!!! , Blogger