Żeberka z sosem jasnym
Produkty potrzebne;
- żeberka- 30 dag
- papryka słodka- 1 łyżka
- woda- 1 litr
- ziele angielskie- 3 ziarenka
- liść laurowy- 2 listki
- vegeta- 1 łyżka
- mąka- 50 gram
- czosnek- 1 ząbek
- cebula- 1/2( pół) sztuki
- olej- 2 łyżka
- przyprawa do mięsa lub żeberek
Sposób przygotowania;
1. W garnku rozgrzewamy jedną łyżkę oleju i dodajemy pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek.
2. Dodajemy żeberka i smażymy około 2 minut, po czym zalewamy wodą.
3. Po 10 minutach przyprawiamy Vegetą, liściem i zielem angielskim. Gotujemy około godziny aż nasza woda będzie parować.
4. Wyjmujemy miękkie żeberka i odkładamy je. Dokładnie mieszamy naszą mąkę z wodą. Mieszając, wlewamy do sosu.
5. Doprawiamy papryką, nieustannie mieszając. Żeberka przyprawiamy przyprawą do mięs lub żeberek i obsmażamy z dwóch stron przez około 5 minut.
6. Zalewamy sosem i w ten sposób podajemy.
7. Możemy także skorzystać z przepisu na zupę pomidorową, dopóki nie dodaliśmy pomidorów, zrobić to w następujący sposób: 1. żeberka wyjąć i obsmażyć na patelni z przyprawą, 2. odlać z zupy 0,5 l bulionu, doprawić papryką słodką i zagęścić mąka z wodą.
1. W garnku rozgrzewamy jedną łyżkę oleju i dodajemy pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek.
2. Dodajemy żeberka i smażymy około 2 minut, po czym zalewamy wodą.
3. Po 10 minutach przyprawiamy Vegetą, liściem i zielem angielskim. Gotujemy około godziny aż nasza woda będzie parować.
4. Wyjmujemy miękkie żeberka i odkładamy je. Dokładnie mieszamy naszą mąkę z wodą. Mieszając, wlewamy do sosu.
5. Doprawiamy papryką, nieustannie mieszając. Żeberka przyprawiamy przyprawą do mięs lub żeberek i obsmażamy z dwóch stron przez około 5 minut.
6. Zalewamy sosem i w ten sposób podajemy.
7. Możemy także skorzystać z przepisu na zupę pomidorową, dopóki nie dodaliśmy pomidorów, zrobić to w następujący sposób: 1. żeberka wyjąć i obsmażyć na patelni z przyprawą, 2. odlać z zupy 0,5 l bulionu, doprawić papryką słodką i zagęścić mąka z wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz