Placek z Manioku w sosie Gulaszowym
Placki z Manioku na 4 osoby
1kg-manioku jadalnego
4 łyżki mąki
2 jajka
sól, pieprz
gałka muszkatałowa- 1 łyżeczka
szklanka oleju
Przygotowanie;
1. Maniok obrać ze skóry, na tarce zestrzeć, dodać wszystkie składniki
2. Wymieszać ręką mocno tak aby jajko było dobrze wymieszane.
3. Na patelni rozgrzać olej i polać na placka masę
4. obsmażać z dwóch stron na brązowy kolor:)
Sos Myśliwski( gulaszowy wieprzowy)
Esencja sosu Knorr- 1 opakowanie
łopatka 1 kg
cebule- 3 sztuki
czosnek- 4 ząbki
liść laurowy- 4 sztuki
ziele angielskie- 4 ziarenka
pieczarki- 6 sztuki
papryka zielona- 1 sztuka
papryka czerwona- 1 sztuka
cukier - 2łyżki
margaryna- 100 gram( do smażenia)
sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne- po 2 łyżeczki.
przecier pomidorowy- słoiczek
Przygotowanie:
1. Mięso pokroić w kostkę, drobno posiekać cebule,czosnek, papryke i pieczarki
2. Rozpuścić margarynę w garnku, dodać pokrojone mięso i dusić około 10 minut, mieszając co jakiś czas
3. Dodać cebule i czosnek.
4. Na drugiej patelni zkarmelizować cukier i wrzucić papryke czerwoną i zieloną,aż zmieknie papryka dodać pieczarki
5. Do Naszego sosu dodać ziele i liść, przyprawić pieprzem ciemnym, cayeńskim i papryką słodką.
6. Wrzucić pieczarki z papryką do naszego garnka i dusik około 15 minut
7. wrzucić naszą esencję,gdy się rozpuści zalać wodą do zagrycia naszych produktów.
8. po wszystkim, gdy woda odparuje dodać przecier pomidorowy wymieszać i dusić dalej.
9. Na koniec przyprawiamy solą do smaku:)
10. Możemy odstawić na 12h, żeby miało lepszy smak z placuszkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz