Shakshuka- Śniadanie dla mistrzów z jajkiem sadzonym
9/21/2017
0
cherry
,
danie tynezyjskie
,
jajka sadzone
,
na śniadanie
,
papryka
,
pietruszka natka
,
polski akcent
,
pomidorki
,
przystawka
,
przystawki
,
Shaksuka
,
Śniadanie
,
twarożek

Shakshuka - Danie z kuchni tunezyjskiej z polskim akcentem. Popularna potrawa na śniadanie w krajach arabskich. Ja robię z polskim twarożkiem i natką pietruszki, ponieważ jestem patriotą i wspieram polskie produkty najlepiej regionalne, dlatego i w tym daniu jest Polski akcent w orginale jest twarożek na jogurcie tak zwany Labneh oraz kolendra. Danie te to nic innego jak jajka sadzone w sosie pomidorowo- paprykowym. Podawane ze świeżym twarożkiem, ziołem, pieczywem ( najlepiej ciemnym ze słonecznikiem) Danie posiada około 700 kcal.
Produkty potrzebne:
- olej kokosowy- 2łyżeczki
- papryczka chili lub peperoni- 1 sztuka malutka
- domowy słoiczek przecieru pomidorowego - 1 słoiczek
- kolendra lub natka pietruszki - posiekany drobno pęczek
- twarożek biały- 200 gram
- jajka- 4 sztuki
- pomidorki cherry - 8 kuleczek( pokrojone na pół)
- pomidorki krojone - 1 puszka
- czosnek - 2 ząbki
- kminek- 2 łyżeczki
- imbir- 20 gram
- papryka czerwona - 350 gram około
- papryka słodka- łyżeczka
- sól- 2 łyżeczki
- pieprz kolorowy- ugnieciony w moździeżu 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Kroimy drobno imbir, papryczkę ostrą, paprykę czerwoną, czosnek,
- na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy kminek, czosnek,imbir,papryczka, paprykę, smażymy od czasu do czasu mieszając przez 5 minut na średnim ogniu.
- Następnie dodajemy, pomidorki w puszcze, przecier i pomidorki cherry. Całość dusimy około 5 minut mieszając co jakiś czas. doprawiamy łyżeczką soli i papryką słodką.
- W sosie kopiemy łyżeczką dołki do których wbijamy jajka , smażymy na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia się białka( możemy pod przykryciem, aby zniwelować czas).
- Zdejmujemy z ognia i podajemy z wybranym ziołem, twarożkiem oraz pieczywem( może być z masełkiem lub Grzanka).
- SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz