Jesienna sałatka dobrze przyprawiona godna mistrza konkurs hendi.pl
10/13/2017
0
buraki
,
dobrze przyprawione
,
dynia
,
fit
,
fit jedzenie
,
grill
,
hendi.pl
,
jesień
,
konkurs
,
migdały
,
na śniadanie
,
owoce leśne
,
polędwiczka wieprzowa
,
rukola
,
Sałatki
,
surówki
,
z ukochaną
,
zdroważywność

Produkty potrzebne:
- polędwiczka wieprzowa - 300 gr
- burak- 80 gram
- dynia( obrana)- 80 gram
- rukola- 300 gr
- owoce leśne( malina, jeżyna, czarna porzeczka, czerwona porzeczka)- 200 gr
- musztarda(dijon)- 2 łyżeczki
- miód- 2 łyżeczki
- ser kozi- 200 gr
- oliwa z oliwek - 50 ml
- ząbek czosnku
- migdały- 30 gram
- sól himalajska- 1 łyżeczka
- pieprz kolorowy i rózowy- po pół łyżeczki
- papryczka chili- 2 małe sztuki
- imbir- 10 gramów
- cytryna- 20 gramów
- rozmaryn- 2 gałązki
- tymianek- 2 gałązki
- natka pietruszki - 2 gałązki
Sposób przygotowania:.
- Dzień wcześniej do małej buteleczki wlewamy oliwę, wrzucamy czosnek, natkę pietruszki i odkładamy na przynajmniej 12 godzin, by nasiąkneło smakiem.
- Polędwiczkę marynujemy w mieszance z cytryny, rozmarynu, tymianku, imbiru, soli (by mięso puściło soki), pieprzu różowego i papryczki chili (możemy zawakować, jeżeli mamy wakowarkę). Odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
- Z mieszanki owoców leśnych wyjmujemy jeżyny i czarną porzeczkę (jeżeli chcemy). Owoce blendujemy dodając musztardę i miód, następnie wsadzamy do lodówki na 1,5 godziny
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i skrapiamy nasze warzywa oliwą. Wkładamy owinięte w folię spożywczą buraka i dynię na godzinę czasu. po 30 minutach c nagrzewamy grilla lub patelnię grilową, skropioną resztą oliwy i podsmażamy nasze zamarynowane medaliony z polędwiczki po 4 minuty z każdej strony.
- Talerz dekorujemy rukolą, owocami, upieczonymi warzywami, serem kozim. Nakładamy na to mięso, polewamy sosem leśnym, posypujemy migdałami, solą i kolorowym pieprzem.
- Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz