Zakwas na barszcz czerwony idealny na wigilie


Produkty potrzebne:
  • buraki  3 sztuki, około kilograma
  • czosnek  1 sztuka
  • ziele angielskie 10 ziaren
  • liść laurowy  8 listków
  • pieprz ziarnisty czarny  około 30 ziarenek
  • sól  4 łyżeczki
  • wrząca lub ciepła woda – 2 litry
  • opcjonalnie chleb razowy (do przyśpieszenia procesu fermentacji) - piętka
Sposób przygotowania:
  1. Bierzemy miskę, garnek lub duży słoik. Dokładnie szorujemy buraki, najlepiej druciakiem, potem szatkujemy mandoliną na cienkie kawałki (chyba, że nie posiadamy, to można użyć również noża i pokroić na cienkie plastry).
  2. Kroimy czosnek na pół, aby wydobyć więcej aromatu, nieobrany wrzucamy do miski razem z burakami.
  3. Dodajemy resztę produktów i przypraw.
  4. Zalewamy wodą, aby zakryć buraki (nie mogą być odkryte, inaczej pojawi się pleśń), najlepiej wrzącą, ponieważ przyśpiesza proces fermentacji i wydobywa szybciej smak.
  5. Gotowy zakwas najlepiej przechowywać w zimnym pomieszczeniu, w moim przypadku najbardziej zaciemnionym w domu miejscem jest kuchnia.
  6. Po 4-5 dniach zmieniamy nasze garnki/miski na duży słoik, dodajemy chleb (opcjonalnie, ja tego nie robię, ponieważ spokojnie dojdzie do siebie do świąt). Po 14 dniach jest już super. 
  7. Na dzień przed Wigilią przecedzamy go i wlewamy już czysty do butelek lub słoika.
  8. Polecam! Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 PichciszTo!!! , Blogger