Zakwas na barszcz czerwony idealny na wigilie
12/09/2018
0
barszcz czerwony
,
buraki
,
dla rodziny
,
dobrze przyprawione
,
domowa robota
,
na święta
,
pomysł na święta
,
przyprawy
,
wigilia
,
własnej roboty przyprawy
,
zakwas

Produkty potrzebne:
- buraki – 3 sztuki, około kilograma
- czosnek – 1 sztuka
- ziele angielskie –10 ziaren
- liść laurowy – 8 listków
- pieprz ziarnisty czarny – około 30 ziarenek
- sól – 4 łyżeczki
- wrząca lub ciepła woda – 2 litry
- opcjonalnie chleb razowy (do przyśpieszenia procesu fermentacji) - piętka
Sposób przygotowania:
- Bierzemy miskę, garnek lub duży słoik. Dokładnie szorujemy buraki, najlepiej druciakiem, potem szatkujemy mandoliną na cienkie kawałki (chyba, że nie posiadamy, to można użyć również noża i pokroić na cienkie plastry).
- Kroimy czosnek na pół, aby wydobyć więcej aromatu, nieobrany wrzucamy do miski razem z burakami.
- Dodajemy resztę produktów i przypraw.
- Zalewamy wodą, aby zakryć buraki (nie mogą być odkryte, inaczej pojawi się pleśń), najlepiej wrzącą, ponieważ przyśpiesza proces fermentacji i wydobywa szybciej smak.
- Gotowy zakwas najlepiej przechowywać w zimnym pomieszczeniu, w moim przypadku najbardziej zaciemnionym w domu miejscem jest kuchnia.
- Po 4-5 dniach zmieniamy nasze garnki/miski na duży słoik, dodajemy chleb (opcjonalnie, ja tego nie robię, ponieważ spokojnie dojdzie do siebie do świąt). Po 14 dniach jest już super.
- Na dzień przed Wigilią przecedzamy go i wlewamy już czysty do butelek lub słoika.
- Polecam! Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz