Vepro-knedlo-zelo obiado dzisiaj po Czesku




 Wykonanie było trudne, bo obecnie przebywam w Holandii a tutaj są słabsze warunki do rewolucji kuchennej, ale trzeba sobie radzić :) gotowanie na parze w szczególności. Naprawdę przepyszne i na pewno jeszcze nie raz zajrzę sam do tego przepisu, ponieważ będzie widniało w moim domowym menu. Ku,chnia Czeska mega dobra, sycąca no i jeszcze jedno dzięki Czechom posmakował mi bardzo KMINEK :)

o to Tradycyjne Danie Czeskie
Vepro-knedlo-zelo


Potrzebne produkty:

Marynata;

  • pieprzWg uznania
  • sólWg uznania
  • papryka mielonaWg uznania
  • kminekWg uznania
  • olejWg uznania
  • mięso wieprzowe2Sztuki
  • cebula1/2Sztuki 
  • (pokrojona w plastry)
  • piwo1/4Puszki
  • bulion wołowy2Kostki


Knedle;

  • ziemniaki1/2Kilograma
  • mąka pszenna150Gramów 
  • (150-200g)
  • bułka tarta1Łyżka
  • jajko2Sztuki
  • Surówka;
  • kapusta kiszona200Gramów
  • kminekWg uznania
  • mąka2Łyżki
  • sólWg uznania
  • pieprzWg uznania
  • cukierWg uznania
  • wodaWg uznania


Podstawowe:

  • piwo1/2Puszki
Sposób przyrządzenia;


12 godzin przed ( dzień wcześniej)
  1. Nasze mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy olejem i obcieramy przyprawami( dużo kminku dajemy) potem zalewamy naszym bulionem i dajemy do lodówki
  2. Ziemniaki gotujemy przyprawiamy solą
Kolejnego dnia;
  1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę dodając do nich jajka, mąkę, bułkę tartę
  2. Formujemy knedel o przekroju weki i kroimy na małe knedelki.
  3. Nasze mięso obsmażamy na patelni z obydwu stron tylko, aby nabrały temperatury pokojowej, wrzucamy do tego samego naczynia z naszą marynatą i wrzucamy do piekarnika na 180 stopni na 60 min
  4. Knedelki gotujemy najlepiej na parze do uzyskania delikatnej masy.
  5. W Rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, potem umytą i osuszoną kapustę dodajemy kminku, dusimy pod przykryciem po minucie dodajemy wody, solimy, pieprzymy i cukrzymy, tak do uduszenia naszej kapusty.
  6. Po 30 minutach obracamy nasze mięso i zalewamy piwkiem.
  7. W garnuszku rozdrabniamy mąkę z wodą do uzyskania zasmażki i dodajemy do naszej kapusty smażymy około 5 min i gotowe.

1 komentarz:

  1. No ja mam taka nadzieję, że znajdzie się w domowym menu, bo też chciałabym tego spróbować, wygląda naprawdę sycąco:)) :** Tęsknię za Twoimi potrawami i w ogóle widokiem Ciebie eksperymentującego w kuchni:**

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 PichciszTo!!! , Blogger