Golonka
Produkty potrzebne;
- Mąka – 200 gram
- Golonka – KG
- Vegeta – 2 łyżki
- Ziele Angielskie – 3 ziarenka
- Liść laurowy- 3 listki
- Sól- Szczypta
- Czosnek- 2-3 ząbki
- Piwo- Pół butelki
- Masło 50 gram
- Cebula- sztuka
- pieprz- łyżeczka
Sposób przygotowania;
- W rondlu rozpuszczamy masełko, dodajemy skrojoną cebulkę i czosnek na drobno, szklimy,
- Wkładamy golonkę, zalewamy wodą i dusimy przez 20 minut
- Przyprawiamy Vegetą, solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym,
- Gotujemy kolejne 40 minut na najmniejszym ogniu.
- Rozgrzewamy piekarnik na 180stopni i pieczemy 45 minut
- Po 20 minutach zalewamy piwem.
- Gdy wyjmiemy dodajemy do sosu mąki i trzepiemy na sos,
- Nakładamy na talerz i zalewamy sosem płynnie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz