Sos Winegret- Idealny do sałatek
Produkty potrzebne;
- Ocet Balsamiczny 2-3 łyżeczki
- Pomarańcza lub cytryna- 1 sztuka (sok)
- Cukier- Łyżka
- Olej- 300ml
- woda niegazowana- 300ml
- Natka pietruszki 1 pęczek
- Bazylia- kilka listków
- Czosnek 3 ząbki
- sól 1 łyżeczka
- pieprz 1 łyżeczka
- sałata- 2 listki
- musztarda typu Dijon 2-3 Łyżki
Sposób przyszykowania:
1. Do miski wrzucamy pokrojony na pół czosnek, natkę piętruszki.
2. Skrapiamy sokiem z pomarańczy(cytryny), przyprawiamy solą,pieprzem mieszamy do wszystko,
3. Zalewamy olejem, octem, dodajemy musztardę i cukrem.
4. Wszystko miksujemy blenderem, dodając wody najlepiej taką cieplejszą troszkę, mieszamy .
5. Odstawiamy na 2h do lodówki , choć polecam na 12h daje najlepszy smak
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz