Zapiekanka po królewsku
- ziemniaki 8Sztuk (ugotowane)
- ogórek 1/2Sztuki (połowa świeżego)
- sól 2 szypty
- oregano do posypania
- pieprz czarny do posypania
- papryka mielona do posypania
- ser żółty 6Plastrów
- czosnek 5 Ząbków
- jogurt naturalny 400Mililitrów
- śmietana 12% 200Mililitrów
- olej do zalania ziemniaków
- mięso mielone wołowe 500Gramów
- kukurydza z puszki 1/2Puszki
- cebula1 Sztuka
Sposób przygotowania;
1. Zaczynamy od sosu, ponieważ on będzie nam nabierał smaku przez około 2 h, więc do miski wlewamy jogurt, śmietanę, czosnek ( drobno posiekany), trzemy na tarce ogórka i to wszystko mieszamy posypując solą do smaku, żeby było czuć ten sos mega greckiego, wsadzamy do lodówki na 2 godzinki.
2. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oleju tak bez przesady .
3. Kroimy w talarki nasze ziemniaczki i układamy pięknie w naczynie
4. Smażymy na patelni do uzyskania koloru mięso przyprawiając odrobinką soli, do smaku papryki i pieprzu, gdy to zrobimy wrzucamy na nasze ziemniaczki.
5. Odkręcamy kukurydzę, odlewamy wodę i wrzucamy do naszego naczynia z pokrojoną cebulą w paseczki ( łódki). przyprawiamy przyprawami no i wlewamy nasz sos grecki.
6. Na koniec kładziemy plastry sera zakrywając całą naszą zapiekankę i do piekarnika na 200 stopni na około 20 min
7. Zajadamy się po Królewsku. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz