Tortilla, Naleśnik Meksykański
Potrzebne produkty;
- tortilla 16Sztuk (gotowe placki)
- kapusta pekińska 1Sztuka
- czerwona papryka 1Sztuka
- pomidory 2Sztuki
- pierś z kurczaka 2Sztuki
- przyprawa do gyrosa łyżeczka
- pieprz łyżeczka
- papryka słodka mielona łyżeczka
- olej 3łyżeczki(lub oliwa)
- ogórki kiszone 2Sztuki
Sos czosnkowy:
- jogurt naturalny 200Mililitrów
- majonez 250Gramów
- czosnek4 1/2Ząbka (duże ząbki)
- sól szczypta
- pieprzWg szczypta
- natka pietruszki 1/4 z pęczka
- przyprawa chili ; pół łyżeczki
sos tzatziki;
- jogurt naturalny grecki 200Mililitrów
- ogórek 1Sztuka (duży świeży)
sos winegret do sosu tzatziki;
- czosnek 4Ząbki
- olej 4Łyżki
- musztarda 1Łyżeczka
- zioła prowansalskie 1Łyżeczka
- sól Szczypta
- cukier Łyżka
- gałka muszkatołowa Szczypta
- natka pietruszki 1/4 pęczka
Sposób przygotowania;
1. Sos czosnkowy: jogurt wymieszać z majonezem, obrać czosnek i pokroić w talarki, pokroić natkę pietruszki i wszystko pomieszać w misce dodając sól, pieprz zblenderować wszystko i odstawić do lodówki na godzinkę.
2. Do miski wrzucić obrany czosnek pokrojony w talarki, dodać olej, musztardę, zioła prowansalskie, szczyptę soli, cukier i gałkę muszkatołowa i to zblenderować. Odstawić na 15min do lodówki.
3. Do tej samej miseczki dodać jogurt grecki i starty na tarce ogórek świeży i wymieszać wszystko.
4. Mięso pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć dodając przyprawę do gyrosa, papryki słodkiej, soli i pieprzu.
5. Pekińska umyć, pokroić na połowę z połowy i pokroić w talarki do jednej większej miski, pokroić pomidora, ogórki kiszone i paprykę czerwoną w kostkę i dodać do tej samej miski, dodać mięso usmażone i sos czosnkowy oraz tzatziki.
6. Wymieszać wszystko łyżka i...
7. Placki podgrzać na patelni, potem na talerzu poukładać sałatkę z sosem i zwinąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz