Schab w placku ziemniaczanym w sosie śmietanowym
Potrzebne produkty;
- schab 4Sztuki
- sól szczypta
- pieprz szczypta
ciasto na placki ziemniaczane:
- ziemniaki 4Sztuki
- mąka 3Łyżki
- śmietana 1Łyżka (daje jaśniejszy kolor i są pulchniejsze, ale nie trzeba)
- sól szczypta
- pieprz szczypta
- jajko 2Sztuki
- cebula 1/2 sztuki
- olej 1Łyżka
- czosnek ząbek
Sos Śmietanowy;
- śmietana 18% 3Łyżki
- majonez 3Łyżki
- czosnek 3Ząbki (pokrojone jak najdrobniej lub utarte)
- szczypiorek 1/4 z pęczka(posiekany)
- sól 1Szczypta
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od Sosu Śmietanowego. Wszystko razem ze sobą dodając soli mieszamy i wkładamy na 20 min do lodówki
2. Schab ubijamy z dwóch stron soląc i pieprząc
3. Placki ziemniaczane. Obieramy ziemniaki, myjemy i ścieramy na bocznej tarce na małych oczkach dodajemy mąki, śmietanę, jajka pokrojoną jak najdrobniej cebulę, łyżkę oleju mieszamy dodając do smaku soli i pieprzu.
4. Obtaczamy mięso w cieście i wrzucamy na smażącym się oleju można jeszcze dodać po jednej łyżce z oby dwóch stron ciasta na mięso by było czuć smak.
5. Na koniec gdy się usmaży dodajemy z lodówki sos śmietanowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz