Zupa pomidorowa na wywarze z żeberek


Produkty potrzebne;
  • Żeberka- 30 dag
  • Korpus- 1 sztuka
  • Pomidor - 4-5 sztuki
  • Cebula - 2 sztuki
  • Czosnek- 4 ząbki
  • Papryka - 1 sztuka
  • Marchewka- 2 sztuki
  • Por- 1 sztuka
  • Seler- 1 sztuka
  • Pietruszka- 1 sztuka
  • Przecier pomidorowy- 1 słoiczek
  • Śmietana 30%- 150 ml
  • Oliwa z oliwy - 2 łyżki
  • Ziele angielskie- 4 ziarenka
  • Liść laurowy - 2 liście
  • Bazylia- 2 łyżeczki
  • Vegeta- 5 dag
  • Sól,pieprz- łyżeczka
  • Cukier- łyżka
  • Woda- 4 litry
Sposób przygotowania;
  1. kroimy w kostkę cebulę, drobno czosnek, paprykę, marchewkę, seler na 4 części, pietruszkę,por.
  2. Do rozgrzanego na oliwie garnka wrzucamy naszą cebulę i czosnek.
  3. Gdy zarumieni się nasza cebulka, dodajemy korpus( umyty i oczyszczony) i żeberka podsmażając około 3 minut,
  4. Zalewamy wodą i gotujemy 10 minut, wrzucamy naszą włoszczyznę z papryką,
  5. Gotujemy jak najdłużej aby nasze mięso puściło tłuszcz i było miękkie po około godzinie
  6. Wyjmujemy mięso, Korpus wyrzucamy, żeberka odkładamy na drugie danie:), oczyszczamy z szumowin, przyprawiamy wegetą
  7. Wrzucamy pomidory i przecier, gotujemy z 30 min od czasu do czasu mieszając
  8. Zalewamy śmietanę naszą zupką, dobrze mieszamy i wlewamy całość do naszej zupy. 
  9. Przyprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz słodzimy. Gotujemy około 20 minut.
  10. Wyjmujemy seler i miksujemy blenderem .
  11. Najlepiej smakuje podane z ryżem. Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. "Zupa pomidorowa na wywarze z żeberek" tak to powinno brzmieć;]
    Reszty nie ma chyba co komentować bo to zupa pomidorowa jak z baru mlecznego za czasów PRL;(

    P.S Nie ładnie usuwać komentarze;]

    OdpowiedzUsuń
  2. bo to ma byc zupa z baru mlecznego z ryżem pozdro, jak nie które głupie to usuwam Pozdro

    OdpowiedzUsuń
  3. W takim razie nie rozumiem czemu piszesz ze ma to być blog zbierający super przepisy??

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 PichciszTo!!! , Blogger