Zupa pomidorowa na wywarze z żeberek
Produkty potrzebne;
- Żeberka- 30 dag
- Korpus- 1 sztuka
- Pomidor - 4-5 sztuki
- Cebula - 2 sztuki
- Czosnek- 4 ząbki
- Papryka - 1 sztuka
- Marchewka- 2 sztuki
- Por- 1 sztuka
- Seler- 1 sztuka
- Pietruszka- 1 sztuka
- Przecier pomidorowy- 1 słoiczek
- Śmietana 30%- 150 ml
- Oliwa z oliwy - 2 łyżki
- Ziele angielskie- 4 ziarenka
- Liść laurowy - 2 liście
- Bazylia- 2 łyżeczki
- Vegeta- 5 dag
- Sól,pieprz- łyżeczka
- Cukier- łyżka
- Woda- 4 litry
Sposób przygotowania;
- kroimy w kostkę cebulę, drobno czosnek, paprykę, marchewkę, seler na 4 części, pietruszkę,por.
- Do rozgrzanego na oliwie garnka wrzucamy naszą cebulę i czosnek.
- Gdy zarumieni się nasza cebulka, dodajemy korpus( umyty i oczyszczony) i żeberka podsmażając około 3 minut,
- Zalewamy wodą i gotujemy 10 minut, wrzucamy naszą włoszczyznę z papryką,
- Gotujemy jak najdłużej aby nasze mięso puściło tłuszcz i było miękkie po około godzinie
- Wyjmujemy mięso, Korpus wyrzucamy, żeberka odkładamy na drugie danie:), oczyszczamy z szumowin, przyprawiamy wegetą
- Wrzucamy pomidory i przecier, gotujemy z 30 min od czasu do czasu mieszając
- Zalewamy śmietanę naszą zupką, dobrze mieszamy i wlewamy całość do naszej zupy.
- Przyprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz słodzimy. Gotujemy około 20 minut.
- Wyjmujemy seler i miksujemy blenderem .
- Najlepiej smakuje podane z ryżem. Smacznego!!!
"Zupa pomidorowa na wywarze z żeberek" tak to powinno brzmieć;]
OdpowiedzUsuńReszty nie ma chyba co komentować bo to zupa pomidorowa jak z baru mlecznego za czasów PRL;(
P.S Nie ładnie usuwać komentarze;]
bo to ma byc zupa z baru mlecznego z ryżem pozdro, jak nie które głupie to usuwam Pozdro
OdpowiedzUsuńW takim razie nie rozumiem czemu piszesz ze ma to być blog zbierający super przepisy??
OdpowiedzUsuń