Konkurs z Hendi.pl Pierś z kurczaka sous-vide na grillowanej cukini podana z pianką z pomidorów
8/25/2015
2
cukinia
,
konkurs
,
obiad
,
obiady
,
pianka
,
piersi z kurczaka
,
pomidory
,
pomysł na obiad
,
Sous-Vide
,
z kurczakiem

Produkty Potrzebne;
- Pierś z kurczaka- około 150 gram
- sok z pomarańczy- łyżeczka
- rozmaryn- gałązka
- krem balsamiczny - kilka kropel do smaku i dekoracji
- cukinia- 1 sztuka
- białka- 2sztuki do pierwszego sposobu robienia pianki lub szklanka mleka do robienia drugim sposobem
- przecier pomidorowy- łyżeczka
- sól morska- szczypta
- sól- szczypta
- pieprz kolorowy- kilka ziarenek ubitych w moździeżu
- masełko czosnkowe- około 20 gram
Sposób przygotowania:
- Wyciskamy sok z pomarańczy, .
- Oczyszczamy naszą pierś i marynujemy ok. 30 minut w soku z pomarańczy i włożonej gałązki rozmarynu do środka naszej piersi.
- Wkładamy do woreczka do wakowarki oddsysamy powietrze i wakujemy
- Naszą pierś wkładamy do brytwanki zalanej w wodzie i pieczemy przez 1h 45 min na 58 stopniach lub prościej w maszynie do Sous-Vide, kurczak ma mieć od 67 stopni do 70
- Przekrajamy na pół cukinie i grillujemy z obu stron na piękne paseczki
- Solimy nasze białka,podgrzewany do temperatury 40stopni, ubijamy na pianę,dodajemy kroczkami małymi nasz przecier, lub drugi sposób podgrzewamy mleko do 70 stopni, bardzo dokładnie mieszamy z przecier aby nie było grudek spieniamy spieniaczem
- Podsmażamy nasze masełko, otwieramy naszego kurczaka, podsmażamy z obu stron soląc solą morską i pieprzem,
- przekrajamy kurczaka w dowolny kształt i układamy na cukini, układamy piankę i skrapiamy do okoła kremem balsamicznym :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNiechcący usunąłem komentarz, jeszcze raz dzięki za radę z syfonem, zapraszam na priv, bo potrzebuje ogarnientej osoby
OdpowiedzUsuń