Konkurs z Hendi.pl Pierś z kurczaka sous-vide na grillowanej cukini podana z pianką z pomidorów


Produkty Potrzebne;
  • Pierś z kurczaka- około 150 gram
  • sok z pomarańczy- łyżeczka
  • rozmaryn- gałązka
  • krem balsamiczny - kilka kropel do smaku i dekoracji
  • cukinia- 1 sztuka 
  • białka- 2sztuki  do pierwszego sposobu robienia pianki lub szklanka mleka do robienia drugim sposobem
  • przecier pomidorowy- łyżeczka
  • sól morska- szczypta
  • sól- szczypta
  • pieprz kolorowy- kilka ziarenek ubitych w moździeżu
  • masełko czosnkowe- około 20 gram
Sposób przygotowania:
  1. Wyciskamy sok z pomarańczy, .
  2. Oczyszczamy naszą pierś i marynujemy ok. 30 minut w soku z pomarańczy i włożonej gałązki rozmarynu do środka naszej piersi.
  3. Wkładamy do woreczka do wakowarki oddsysamy powietrze i wakujemy
  4. Naszą pierś wkładamy do brytwanki zalanej w wodzie i pieczemy przez 1h 45 min  na 58 stopniach lub prościej w maszynie do Sous-Vide, kurczak ma mieć od 67 stopni do 70 
  5. Przekrajamy na pół cukinie i grillujemy z obu stron na piękne paseczki 
  6. Solimy nasze białka,podgrzewany do temperatury 40stopni, ubijamy na pianę,dodajemy kroczkami małymi nasz przecier, lub drugi sposób podgrzewamy mleko do 70 stopni, bardzo dokładnie mieszamy z przecier aby nie było grudek spieniamy spieniaczem 
  7. Podsmażamy nasze masełko, otwieramy naszego kurczaka, podsmażamy z obu stron soląc solą morską i pieprzem,
  8. przekrajamy kurczaka w dowolny kształt i układamy na cukini, układamy piankę i skrapiamy do okoła kremem balsamicznym :)

konkurs organizowany przez www.hendi.pl Dedykujemy ten przepyszny smak:)



2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niechcący usunąłem komentarz, jeszcze raz dzięki za radę z syfonem, zapraszam na priv, bo potrzebuje ogarnientej osoby

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 PichciszTo!!! , Blogger