Sezonowe spaghetti Tonno( tuńczykiem) z pesto pieczonych pomidorków cherry i dyni .
10/24/2017
0
bazylia
,
cherry
,
dynia
,
fit
,
fit jedzenie
,
jesień na talerzu
,
makaron spaghetti
,
obiad
,
obiady
,
oliwki
,
pestki dyni
,
pesto
,
pomysł na obiad
,
ser parmezan
,
ŚwiatowyDzieńMakaronu2017
,
tuńczyk
,
z ukochaną
Produkty Potrzebne:
- Tuńczyk w puszce - 160 gr
- Makaron spaghetti ,, Lubella"- 250 gr
- oliwa z oliwek z nutą smaku czosnku i natki pietruszki- 50 ml
- dynia - 150 gr
- pomidorki cherry- 500 gr
- pestki dyni - 2 łyżeczki
- papryczka chili- 1 sztuka
- cebula szarlotka - 1 sztuka
- oliwki - 50 gram
- ser Parmezan- 50 gram
- bazylia - kilka listków
- sól- 3 szczypty
- pieprz młotkowany kolorowy- łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Do rozgrzanego piekarnika (180 stopni na ok.30 min) wrzucamy w naczyniu żaroodpornym papryczkę chili, pomidorki cherry 400 gr, pestki dyni oraz dynie.
- W garnku gotujemy wodę , gdy zacznie się gotować wrzucamy makaron spaghetti na 7 min, bo musi być al dente,
- na patelni rozgrzewamy naszą oliwę i dodajemy pokrojoną w półksiężyce cebulkę.
- wrzucamy ugotowany makaron ( oddzielony od wody).
- w kubeczku blendujemy dynie( 50 gram), pestki dyni, pomidorki cherry,bazylie na jednolitą masę.
- Dodajemy do makaronu na patelni i mieszamy dokładnie , dodajemy pokrojone na pół oliwki, resztę pomidorków, dynie (półksiężyce) oraz 100 gram tuńczyka,
- Wykładamy na talerz nasze spaghetti nakładamy resztę tuńczyka i posypujemy startym parmezanem
- Smacznego!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz