Sezonowe spaghetti Tonno( tuńczykiem) z pesto pieczonych pomidorków cherry i dyni .

 Produkty Potrzebne:
  • Tuńczyk w puszce - 160 gr
  • Makaron spaghetti ,, Lubella"- 250 gr
  • oliwa z oliwek z nutą smaku czosnku i natki pietruszki-  50 ml
  • dynia - 150 gr 
  • pomidorki cherry- 500 gr
  • pestki dyni - 2 łyżeczki
  • papryczka chili- 1 sztuka
  • cebula szarlotka - 1 sztuka
  • oliwki - 50 gram 
  • ser Parmezan- 50 gram
  • bazylia - kilka listków
  • sól- 3 szczypty
  • pieprz młotkowany kolorowy- łyżeczka


 Sposób przygotowania:
  1. Do rozgrzanego piekarnika (180 stopni  na ok.30 min) wrzucamy w naczyniu żaroodpornym  papryczkę chili, pomidorki cherry 400 gr, pestki dyni oraz dynie.
  2. W garnku gotujemy wodę , gdy zacznie się gotować wrzucamy makaron spaghetti na 7 min, bo musi być al dente,
  3. na patelni rozgrzewamy naszą oliwę i dodajemy pokrojoną w półksiężyce cebulkę.
  4. wrzucamy ugotowany makaron ( oddzielony od wody).
  5.  w kubeczku blendujemy dynie( 50 gram), pestki dyni, pomidorki cherry,bazylie na jednolitą masę.
  6. Dodajemy do makaronu na patelni i mieszamy dokładnie , dodajemy pokrojone na pół oliwki, resztę pomidorków, dynie (półksiężyce) oraz 100 gram tuńczyka, 
  7. Wykładamy na talerz nasze spaghetti nakładamy resztę tuńczyka i posypujemy  startym parmezanem
  8. Smacznego!!!!




                                                                 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 PichciszTo!!! , Blogger